NASA anunță o premieră absolută: descoperirea fabuloasă de pe Marte fascinează oamenii de știință
Pe măsură ce trece de borna de 1.000 de zile petrecute pe suprafața planetei Marte, robotul InSight a înregistrat trei accese mari de activitate tectonică.
În ultima lună, landerul InSight al NASA a înregistrat cele mai mari trei „cutremure” întâlnite vreodată, inclusiv unul care a durat mai mult de o oră.
Cutremurele s-au înregistrat cu doar peste 4.0 pe scara Richter, relatează Richard A. Lovett de la Cosmos. În timp ce cutremurele de această magnitudine ar fi considerate relativ minore, se crede că Marte este mult mai puțin activă tectonic decât Pământul, ceea ce face ca aceste zguduituri să fie ceva important.
Împreună cu intensitatea lor relativă, o altă trăsătură distinctivă a acestor cutremure a fost durata lor, unul dintre ele a durat o oră și jumătate.
Cel mai deștept roboțel de pe Marte
Landerul InSight și-a făcut domiciliul pe Marte în 2018, cu misiunea de a afla mai multe despre interiorul planetei prin seismologie. În timp ce landerii marțieni anteriori au detectat vibrații din posibile cutremure, tehnologia limitată a făcut dificilă izolarea și examinarea cu precizie a datelor.
InSight a adus noi instrumente la suprafața Planetei Roșii, inclusiv un puternic seismometru pe care l-a așezat direct pe solul marțian. Spre deosebire de instrumentele de aterizare anterioare care erau vulnerabile la vânturile puternice și imprevizibile ale planetei, „experimentul seismic pentru structura interioară”, cum este denumit dispozitivul, este puternic protejat pentru a permite măsurarea precisă a vibrațiilor minore.
Landerul a detectat primul său cutremur în aprilie 2019 și de atunci a înregistrat numeroase valuri seismice care scutură planeta, oferind informații valoroase despre ceea ce se află sub solul marțian.
„Valurile se schimbă pe măsură ce călătoresc prin scoarța, mantaua și miezul unei planete, oferind oamenilor de știință o modalitate de a privi adânc sub suprafață”, a notat Laboratorul de propulsie cu reacție al NASA într-un articol.